Τύποι βήχα: Τι εννοούν;

Τύποι βήχα: Τι εννοούν;

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν βήχα σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Κάποιοι βήχας μπορεί να είναι ενοχλητικοί, καθιστώντας δύσκολη τη συζήτηση στο τηλέφωνο ή να πάνε στη δουλειά, ενώ άλλοι μπορεί να είναι οδυνηρές και τρομακτικές. Ο τρόπος με τον οποίο ένας βήχας ακούγεται και αισθάνεται μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτίας, καθώς και στις πιθανές θεραπείες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι ταξινόμησης βήχα. Ο απλούστερος τρόπος για να καθορίσετε τι τους προκαλεί και η καλύτερη θεραπεία είναι να δώσετε προσοχή στο πώς ακούγονται και πώς επηρεάζουν το σώμα.

Σε αυτό το άρθρο, προσδιορίζουμε τους διαφορετικούς τύπους βήχα, τι τους προκαλεί, πώς να τα αντιμετωπίσουμε και πότε να δούμε έναν γιατρό.

ξηρό βήχα

ξηρό βήχα που συνήθως ακολουθούν από αναπνευστικές ασθένειες, όπως τα κρυολογήματα και η γρίπη. Αυτοί οι βήχες αναπτύσσονται όταν υπάρχει μικρή ή καθόλου βλέννα στο λαιμό. Ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί μια αίσθηση γαργαλιού στο λαιμό του και δεν είναι σε θέση να σταματήσει τον βήχα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο βήχας εξαφανίζεται μόνος του. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες που οι άνθρωποι μπορούν να διερευνήσουν εάν ένας βήχας γίνεται χρόνια:

 • : Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια σφιχτή αίσθηση του στήθους, δύσπνοια και συριγμό.
 • Η νόσος της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD): Αυτό συμβαίνει όταν το οξύ του στομάχου ταξιδεύει προς το λαιμό, που μπορεί να προκαλέσει βήχα.
 • Ο καρκίνος του πνεύμονα: Ένας βήχας που σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να συμπέσει με το αίμα στη βλέννα. Είναι σπάνιο ότι ένας βήχας οφείλεται στον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά εάν ένα άτομο πρόκειται να δει έναν γιατρό.

Θεραπεία

Ένα άτομο μπορεί να διευκολύνει την αίσθηση γαργαλαρίσματος ενός ξηρού βήχα με πόσιμο νερό, λαμβάνοντας μια πτώση βήχα ή χρησιμοποιώντας σιρόπι βήχα.

υγρός βήχας

Οι άνθρωποι μπορεί να περιγράψουν έναν υγρό βήχα ως στήθος βήχα. Αυτός ο βήχας εμφανίζεται όταν ένα άτομο βήχει βλέννα ή φλέγμα. Οι υγροί βήχες συνήθως οφείλονται σε μόλυνση, όπως η γρίπη, το κοινό κρύο ή μια λοίμωξη στο στήθος.

Ένα άτομο με λοίμωξη στο στήθος μπορεί να βήξει το φλέγμα που περιέχει μικρές ποσότητες φωτεινό κόκκινο αίμα. Αυτό το αίμα προέρχεται από τους πνεύμονες και δεν είναι συνήθως τίποτα να ανησυχείτε.

Εάν ένα άτομο βρεθεί σε βήχα αίμα που είναι σκοτεινό και περιέχει τρόφιμα ή αυτό που μοιάζει με χώρους καφέ, θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Ορισμένοι υγροί βήχοι μπορεί να είναι χρόνιοι και μπορεί να οφείλονται σε:

 • : μια κατάσταση που προκύπτει από τις δεξαμενές βλέννας σε μικρές θήκη στους πνεύμονες που το σώμα δεν μπορεί να καθαρίσει.
 • : Αυτό συμβαίνει όταν μια βακτηριακή λοίμωξη αναγκάζει τον ιστό στους πνεύμονες να γίνουν φλεγμονώδεις.
 • Μη -φυτική μυκοβακτηρίδια λοίμωξη: Αυτό είναι μη συνεκτικό και μπορεί να συνοδεύεται από κόπωση, αίσθηση ακατέργαστης και απώλεια βάρους.
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο (COPD): Αυτός είναι ένας τύπος πνευμονικής νόσου όπου τα κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια και συριγμό.

Η θεραπεία

Η παραμονή ενυδατωμένη μπορεί να βοηθήσει ένα υγρό βήχα παραγωγικό και να διευκολύνει τα συμπτώματα ενός κρύου. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν επίσης ανακούφιση από τα θεραπείες βήχα σε βήχα, όπως σταγόνες βήχα, θώρακα και ανακουφιστές πόνου.

Εάν μια βακτηριακή λοίμωξη προκαλεί τον βήχα, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί αντιβιοτικά.

κοκκώδης βήχας

Το κοκκύτη, γνωστή ως βήχας, είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη. Τα νεογέννητα και τα άτομα που δεν είχαν εμβολιασμό μπορούν να αναπτύξουν αυτήν την ασθένεια.

Ένα άτομο με κοκκύτη βήχα συνήθως έχει ήπια κρύα ή γρίπη συμπτώματα, ακολουθούμενο από επιθετικό και οδυνηρό βήχα. Τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα μωρά, μπορούν να αγωνιστούν για την καταπολέμηση της λοίμωξης ή να δυσκολεύονται να αναπνέουν.

εκείνοι με αυτή τη λοίμωξη είναι πιθανότερο να το μεταβιβάσουν για περίπου 2 εβδομάδες από τότε που αρχίζουν να βήχουν. Η καλύτερη προστασία από την ασθένεια είναι ο εμβολιασμός του βήχα.

Θεραπεία

Η λήψη αντιβιοτικών νωρίς μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του βήχας του σκυλιού, έτσι ώστε ένα μη εμβολιασμένο άτομο να δει έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό αν αναπτύξουν συμπτώματα.

πνιγμός

Ένα άτομο μπορεί να βήξει εάν έχει μερικώς μπλοκαρισμένο αεραγωγό και το σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από το αντικείμενο. Ομοίως, ένα άτομο που τρώει κάτι μεγάλο ή κάτι που ερεθίζει το λαιμό του μπορεί να βήξει.

Συνιστάται να καλέσετε έναν γιατρό εάν ο βήχας παραμένει μετά από ένα επεισόδιο πνιγμού.

Ένα άτομο που πνίγει σοβαρά δεν θα κάνει ήχο όταν βήχονται.

Κάποιος που σταματά τον βήχα και δυσκολεύεται να αναπνέει. Ένα άτομο μαζί του πρέπει να εκτελέσει τον ελιγμό Heimlich και να καλέσει το 911.

Μάθετε τι να κάνει όταν κάποιος έχει φαγητό κολλημένο στο λαιμό τους εδώ.

Χρόνος βήχας

Ένας χρόνιος βήχας είναι ένας βήχας που διαρκεί περισσότερο από μια τυπική ασθένεια, συνήθως 8 εβδομάδες ή περισσότερο. Αυτοί οι βήχες μερικές φορές σηματοδοτούν μια υποκείμενη ασθένεια. Ένα άτομο πρέπει να δει έναν γιατρό για την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Ορισμένες πιθανές αιτίες ενός μακροπρόθεσμου βήχα περιλαμβάνουν:

 • Μια μη επεξεργασμένη λοίμωξη ή ένας αναπνευστικός ιός που διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο
 • αλλεργίες
 • Έκθεση σε ερεθισμούς όπως μούχλα ή σκόνη στο σπίτι ή εργασία
 • πνευμονία ή άλλη πνευμονική νόσο
 • λαιμός ή από του στόματος καρκίνο

βήχας σε παιδιά

Αυτό ακούγεται σαν γαβγίζει σφραγίδα.

Ένας γαβγισμένος, επώδυνος βήχας σημαίνει συνήθως ένα παιδί έχει κρούση. Η γρίπη ή ένας κρύος ιός συνήθως προκαλεί κρούστα, η οποία είναι κοινή μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Ένας φροντιστής θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια έκτακτης ανάγκης εάν το παιδί:

 • έχει πρόβλημα να αναπνέει
 • Ο πόνος
 • αναπτύσσει έναν πυρετό πάνω από 104 ° F
 • αναπτύσσει έναν βήχα συριγμού

Το σπίτι περιλαμβάνει:

 • Χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα
 • Πίνοντας πολλά ζεστά υγρά
 • Να πάρει άφθονο ξεκούραση
 • λήψη φαρμάκων OTC, όπως η ακεταμινοφαίνη

Ένας φροντιστής δεν πρέπει να δίνει παιδί ασπιρίνη λόγω της σύνδεσής του με το σύνδρομο Reye. Τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα βήχα OTC, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβή.

croup συνήθως διαρκεί για 5-6 ημέρες, αλλά ο βήχας μπορεί να συνεχιστεί για περίπου 2 εβδομάδες.

πότε να δείτε έναν γιατρό

βήχα είναι ένα κοινό σύμπτωμα, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου κρύου, γρίπης και αλλεργίας. Οι περισσότεροι βήχοι δεν είναι σοβαροί, αλλά μερικοί μπορεί να είναι.

Βλέποντας έναν γιατρό είναι σκόπιμο εάν:

 • Ένα άτομο με βήχα δεν μπορεί να αναπνεύσει ή να πιάσει την αναπνοή του
 • Το άτομο με χρόνια ασθένεια, όπως η ΧΑΠ, δεν παίρνει ανακούφιση από τη συνήθη θεραπεία του βήχα
 • Η περίθαλψη έκτακτης ανάγκης εάν:

  • Ένας βήχας χειροτερεύει σε αρκετές ημέρες
  • Ένα νεογέννητο μωρό αναπτύσσει βήχα και παρουσιάζει σημάδια αναπνευστικής δυσφορίας

  Τα σημάδια αναπνευστικής δυσφορίας περιλαμβάνουν:

  • Αναπνοή πολύ σκληρά
  • Gagging
  • Για να αναπνεύσετε

  Σύνοψη

  Ο βήχας μπορεί να είναι τρομακτικός και μπορεί να προκαλέσει φόβους πνιγμού, αλλά αν κάποιος μπορεί να βήξει, περνούν τουλάχιστον λίγο αέρα μέσω του αναπνευστικού τους συστήματος .

  Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας βήχας θα ξεκαθαρίσει από μόνη της, αν και ο χρόνιος βήχας και βήχας σε μικρά παιδιά και οι ακατέργαστοι ηλικιωμένοι δικαιολογούν την άμεση θεραπεία.

  Εάν ένας βήχας ακούγεται άσχημα, είναι πολύ οδυνηρό ή δεν πάει μακριά, οι άνθρωποι πρέπει να δουν έναν γιατρό ή άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

  • Γρίπη / κρύο / sars
  • Μολυσματικές ασθένειες / βακτήρια / ιοί
  • Μελέτες, Ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.