Ако можехте да откриете ефект от хиропрактиката, това щеше да е при младите.

Ако можехте да откриете ефект от хиропрактиката, това щеше да е при младите.

Много хиропрактики подкрепят безсмислени тестове и лечения. Само един пример: според проучване на Американската асоциация по хиропрактика, ужасяващите 38% от хиропрактиките в САЩ използват приложна кинезиология, една от най-нелепите пародии в цялата алтернативна медицина.Пациентите под грижите на хиропрактики е по-малко вероятно да получат ваксинации; само около половината от хиропрактиките ги препоръчват.Хиропрактиките не трябва да лекуват деца, но много хора го правят.

В крайна сметка: Някои хиропрактики са желаещи за семейни лекари, но те не са оборудвани да изпълняват тази роля.

Автор

Хариет Хол

Хариет Хол, доктор по медицина, известна още като The SkepDoc, е пенсиониран семеен лекар, който пише за псевдонауката и съмнителни медицински практики. Тя получи бакалавърска степен и докторска степен от Вашингтонския университет, премина стажа си във военновъздушните сили (втората жена, правела това)  и беше първата жена, завършила семейната практика на военновъздушните сили във военновъздушната база Еглин. По време на дългата си кариера като лекар във ВВС тя заема различни позиции от летателен хирург до DBMS (директор на базовите медицински услуги) и правеше всичко – от раждането на бебета до поемането на управлението на B-52. Пенсионира се с чин полковник. През 2008 г. тя публикува мемоарите си Жените не трябва да летят.

Не вярвайте на аплодисментите, защото тези хора биха крещяли толкова, ако вие или аз щяхме да бъдем обесени.~ Оливър Кромуел

В блогосферата привържениците на хиропрактиката често цитират следния документ с абстрактното:

Риск от вертебробазиларен инсулт и хиропрактикаРезултати от популационно-базирано проучване за контрол на случаите и кръстосани случаиГръбначен стълб. 15 февруари 2008 г.; 33 (4 доп.): S176-83.от Cassidy JD, Boyle E, Côté P, He Y, Hogg-Johnson S, Silver FL, Bondy SJ.(5)

Защо да е различен? Ето абстрактното.

ДИЗАЙН НА ПРОУЧВАНЕ: Базирано на популация, случай-контрол и кръстосано изследване. ЦЕЛ: Да се ​​изследват връзките между посещенията при хиропрактика и инсулт на вертебробазиларната артерия (VBA) и да се контрастира с посещенията на лекар за първична медицинска помощ (PCP) и инсулт на VBA.ОБОБЩЕНИЕ НА ОСНОВНИ ДАННИ: Хиропрактиката е популярна при болки във врата и главоболие, но може да увеличи риска от VBA дисекция и инсулт. Болката във врата и главоболието са често срещани симптоми на VBA дисекция, която обикновено предхожда VBA инсулт.МЕТОДИ: Случаите включват приемливи инцидентни инсулти с VBA, приети в болници в Онтарио от 1 април 1993 г. до 31 март 2002 г. Четири контроли бяха възраст и пол, съобразени с всеки случай. Случаите и контролните експозиции на хиропрактики и PCP са определени от здравните регистри за фактуриране през годината преди датата на инсулта. В анализа случай-кросоувър случаите действаха като техни собствени контроли.РЕЗУЛТАТИ: Имаше 818 VBA инсулта, хоспитализирани при население от повече от 100 милиона човеко-години. При тези на възрастЗАКЛЮЧЕНИЕ: VBA инсулт е много рядко събитие в популацията. Повишеният риск от инсулт на VBA, свързан с посещенията на хиропрактика и PCP, вероятно се дължи на пациенти с главоболие и болка във врата от VBA дисекция, които търсят грижи преди инсулта си. Не открихме доказателства за прекомерен риск от хиропрактика, свързана с VBA инсулт, в сравнение с първичната помощ.

Изглежда впечатляващо, особено заключението. Хиропрактиката не е виновна за VBA инсулти. Но резюметата са като филмови трейлъри. Те придават аромат на филма, но често пропускат много важни сюжетни устройства и герои. Тъмният рицар очевидно има сюжетна линия относно Two Face, но вие не бихте го познали от трейлърите (9). Писането на резюме е изкуство и трябва да изберете онези характеристики, които искате да подчертаете в ограничено пространство. Но ако искате да знаете останалата част от историята (12), трябва да издърпате и прочетете препратката. Ако прочетете тази статия в нейната цялост, няма да сте толкова оптимистични относно безопасността на хиропрактиката.

Доколкото мога да преценя, никой не си прави труда да прочете цялата препратка, за да види какво пише. Така и направих (6). Д-р Хол е разгледал добре въпроса за инсулта и хиропрактиката в други публикации, но мисля, че ако ще си направя труда да чета тези неща, защо трябва да страдам само аз? Считайте това за разширена бележка под линия към публикациите на д-р Хол, ако тя ще бъде така любезна да ме пошути.

Месото (7) на статията подкрепя ли абстрактното? Нека се скитаме през съдържанието вместо абстрактното и да видим.

Първо те откриха 818 инсулта на гръбначната артерия въз основа на кодове за освобождаване от отговорност.Първи проблем: кодовете за изписване не са надежден начин да се знае истинската диагноза (13).

Диагнозата при изписване понякога е най-доброто предположение, често не се основава на най-строгите критерии и когато хората сравняват истинската диагноза, базирана на преглед на диаграма, с кодираната от изписването диагноза, те често имат лоша корелация. И поне в САЩ кодирането е изкуство за максимизиране на реимбурсирането, а не метод за определяне какво наистина има пациентът. Трябва да направите прегледи на диаграми, за да разберете каква е „истинската“ диагноза на пациентите и дори тогава, като се имат предвид капризите на тестването и представянето на заболяването, често трябва да изберете най-добрия залог.

Също така имайте предвид, че пациентите имат диагноза инсулт, а не причината за инсулта. За възрастните хора, където инсултът е често срещан, най-честата причина за инсулт е тромб, кръвен съсирек, образуващ се в артерия, която захранва мозъка. Втората най-честа причина е емболията, която прехвърля кръвен съсирек към мозъка. При младите, където инсултът е рядък, причината е по-често разкъсване на гръбначната артерия, дисекция, която може да бъде предизвикана от травма.

Притеснението в хиропрактиката е инсулт, ПРИЧИНЕН ОТ ДИСЕКЦИЯ. Съжалявам за викането. Изследването вече е погрешно, тъй като не знаем дали е имало дисекции. Инсултът може да е заместител на дисекцията, но не и добър, особено при възрастните хора.

Бих се обзаложил, че диагнозата инсулт е по-точна при по-младите хора. Когато млад човек получи инсулт или други неврологични симптоми, той получава милиони долара, тъй като не би трябвало да има инсулт, докато ако затлъстял, възрастен, хипертоник, пушач, диабет има преходно замаяност или двойно виждане от лекарства или вирусно заболяване, добре, те могат да бъдат обозначени като инсулт на гръбначна артерия, без да се подлагат на точна диагностична работа. Така че, докато броят на ударите на VBA вероятно ще бъде точен при младите, при възрастните хора е възможно да се представи повече от броя на ударите.

Също така, това са 818 прешленни удара за 100 милиона човекогодини, така че VBA инсулт е рядкост. Това е важно, тъй като ако имате висок фон на инсулти на гръбначните артерии от тромби или емболи, което е често срещана причина при възрастните хора, ще загубите рядката дисекция. Ако искате да намерите рядко събитие като дисекция като причина за инсулт, възрастните хора може да не са най-доброто място за търсене, тъй като шумът от тромбоемболичния стокове ще надмине ефекта от дисекцията. При възрастните хора търсенето на дисекция въз основа на кодове на удар би било като да намерите мобилния си телефон, като слушате в концертна зала, като го извикате, докато The Who свири (11).

Те сравняват тези 818 удара с контролна група в проучване за контрол на случаите.

Проучванията за контрол на случаите са добри за рядко заболяване и често излагане и могат да установят само връзка, която не е, ще подчертая, установяване на причинно-следствена връзка.

Те сравняват тези, които са посетили хиропрактик с тези, които са посетили семеен лекар, в продължение на един месец, за да видят дали това е свързано с инсулт на гръбначна артерия. Знаете тяхното заключение.

И така, основната част на статията подкрепя ли заключенията на резюметата? Е, да и не.

За хора над 45 години е имало същата връзка с инсулт на гръбначната артерия след посещение при хиропрактик или лекар по първична медицинска помощ. Имайте предвид инсулт. Причината за инсулта не е установена. Би било разумно да се предположи, че повечето инсулти при възрастните хора ще се дължат на тромби или емболи и че рядкото събитие на дисекция, притеснението от хиропрактическа манипулация на шията, където разкъсате артерията, може да остане недиагностицирано.

Във възрастовата група над 45 години инсултите, дължащи се на хиропрактика, могат да бъдат загубени в морето от инсулти поради други причини и тъй като не знаем дали е имало дисекция или кръвен съсирек като причина за инсулти, е трудно да се заключи, че нямаше допълнителни удари от хиропрактика. Проучването не може да определи рядкото събитие на хиропрактика на фона на обичайните стокове при възрастни хора. Средната възраст в това проучване е 63 (11).

Младите хора не трябва да имат инсулти. При младите, дисекцията на вертебралната артерия е честа причина за removio отзивирядко събитие. Това е и притеснението от хиропрактиката на манипулацията на врата. Ако можехте да откриете ефект от хиропрактиката, това щеше да е при младите. И те го правят. Хората, които имат увеличение на инсулта, са тези под 45 години. И това е голяма асоциация: съотношения на шансовете от 3 до 12.

Асоциацията е най-забележима през първите 24 часа след посещение на хиропрактик. Обикновено, ако разкъсате артерия, това е симптоматично веднага. Отново не знаем дали тези хора са имали дисекция или не. Знаем само, че са получили някакъв инсулт в рамките на един ден след като са били на хиропрактик. Човек би предвидил, че ако има връзка между хиропрактика и инсулт, най-лесно ще я откриете при младите и ефектът ще бъде най-забележим през първия ден след посещението на хиропрактиката.

И тази статия потвърждава тази асоциация.

Обърнете внимание на думата асоциация. Асоциацията не е причинно-следствена връзка. Ще ви е необходимо проспективно проучване, сравняващо честотата на инсулт от пациенти с хиропрактика срещу пациенти, които не са хиропрактики, за да намерите причинно-следствена връзка.

Но ако сте на по-малко от 45 години и посещавате хиропрактик, има силна връзка между това посещение и инсулт през следващите 24 часа.

Таблица 3 има пистолет за пушене. Най-високото съотношение на шансове (14) за инсулт е 12, 4 пъти всеки друг, на възраст под 45 години през първите 24 часа след посещение при хиропрактик. И, за да отдадат дължимото на това, те споменават това като ключов момент в дискусията и във въведението отбелязват две други проучвания, които показват връзка между посещението при хиропрактик и получаването на инсулт. Рискът от инсулт е 5 до 6 пъти в тези проучвания.

Част от това, което правят, е да размазват данните, като ги изваждат за един месец след посещение, разреждайки ефекта от първите 24 часа след посещението.

Как се справят авторите с тези данни?

Те подчертават в резюмето, което е всичко, което всеки ще прочете, че е имало равни удари след посещения при лекари по хиропрактика и първична медицинска помощ. Те не си правят труда да споменават засилената асоциация сред младите, докато не стигнете до дискусията, която повечето няма да прочетат.

Те обясняват това, като предполагат, че пациентите с главоболие и болки във врата, симптоми на начален инсулт на вертебралната артерия, карат хората в еднаква пропорция да търсят помощ от DC и MD

С други думи, в момента, когато са потърсили грижи, те са имали инсулт.

Кодовете, използвани от лекарите по хиропрактика и първична медицинска помощ за посещението, вярно неточни, като цяло НЕ бяха симптоми на инсулт на вертебралната артерия.

„Посещенията при хиропрактика, свързани с шията, бяха идентифицирани с помощта на диагностични кодове: C01–C06, цервикална и цервикоторакална сублуксация; C13–C15, множествена сублуксация; C30, изкълчване/разтягане на шийката на матката; C40, цервикален неврит/невралгия; C44, неврит/невралгия на ръката; C50, брахиален радикулит; C51, цервикален радикулит; и C60, главоболие.

За посещения на PCP, ние включихме лекари в общността, ако те подадоха кодове за амбулаторни такси на OHIP. Кодовете за такси за групова терапия и формуляри за подписване бяха изключени. Посещенията при PCP, свързани с главоболие или болка във врата, бяха идентифицирани с помощта на диагностичните кодове: ICD-9307, главоболие при напрежение; 346, мигренозни главоболия; 722, нарушения на междупрешленните дискове; 780, главоболие, с изключение на тензионно главоболие и мигрена; 729, фиброзит, миозит и мускулен ревматизъм; и 847, камшичен удар, изкълчване/разтягане и други травми, свързани с шията (Тези кодове включват други диагнози и ние изброяваме само тези, свързани с болка във врата или главоболие)“

Сравнете ги със симптомите за инсулт на вертебралната артерия (от E medicine)

„Ипсилатерална лицева дизестезия (болка и изтръпване) – Най-честият симптом, дизартрия или дрезгав глас (черепни нерви [CN] IX и X), Контралатерална загуба на болка и усещане за температура в тялото и крайниците, Ипсилатерална загуба на вкус (нуклеус и tractus solitarius) ), хълцане, световъртеж, гадене и повръщане, диплопия или осцилопсия (движение на изображението при движение на главата), дисфагия (CN IX и X), дисбаланс, едностранна загуба на слуха, главоболие”

Освен главоболието, няма припокриване на симптомите на инсулт на вертебралната артерия и причините в това проучване за посещение на MD или DC.

Да се ​​предполага, въз основа на кодовете, че са имали инсулт в ход е в най-добрия случай неискрено (17).

Това е хипотеза, която те измислиха, за да отчетат данните. Завъртете, така да се каже. Тази хипотеза може да е вярна, но не се доказва от данните. Проучването не е предназначено да демонстрира този резултат. Хората, които не четат внимателно статията, приемат тази хипотеза и я наричат ​​правдоподобна хипотеза в статията, като заключение на данните. Тази недоказана хипотеза е подчертана абстрактно, сякаш е извод от данните. А тези, които не четат абстрактното, го повтарят, сякаш е валидно заключение от данните.

Да повторя: „Повишените рискове от инсулт с VBA, свързани с посещенията на хиропрактика и PCP, вероятно се дължат на пациенти с главоболие и болки във врата от VBA дисекция, търсещи грижи преди инсулта си“ е хипотеза за отчитане на данните, а не заключение на данните .

Ще е необходимо още едно проучване, за да се докаже или опровергае тази хипотеза.

Моят прочит на вестника е различен.

Моето заключение, от прочитането на статията в нейната цялост, а не от резюмето, е, че популацията, която не трябва да има инсулт, младите, има значително увеличение на връзката с инсулт 24 часа след посещение на хиропрактик и това предвид рядкост на дисекция на вертебралната артерия като причина за инсулт при възрастни хора, възрастните хора не са група, в която може лесно да се установи увеличение на инсулта след посещение на хиропрактик.

За да цитирам вестника:

„Не сме изключили манипулацията на шията като потенциална причина за някои VBA инсулти. От друга страна, е малко вероятно това да е основна причина за тези редки събития. Нашите резултати предполагат, че връзката между хиропрактиката и инсулта на VBA, открита в предишни проучвания, вероятно се обяснява с представянето на симптоми, дължащи се на дисекция на вертебралната артерия.

Обърнете внимание на думата майор. Съгласен съм, че не е основна причина за инсулт, поне при възрастните хора. При младите най-високото съотношение на шансовете, 12, за инсулт е през първите 24 часа след посещение при хиропрактик, е два пъти повече от установеното в предишни проучвания. Както бе споменато по-горе, проучване за контрол на случаите не може да определи причинно-следствената връзка, а само асоциацията.

Като се има предвид броя на посещенията при хиропрактика и рядкост на разкъсване на гръбначните артерии, хиропрактиката вероятно е рядка причина за рядко събитие.

Въпреки това, като се има предвид, че хиропрактиката манипулиране на врата е безполезно магическо мислене, ВСЕКИ инсулт е твърде много.